Χρήστος Γρηγορίου

Χρήστος Γρηγορίου
Γνωστικό αντικείμενο

Φιλοσοφία της τέχνης – Αισθητική

ΦΕΚ διορισμού
ΦΕΚ 2170/τ. Γ΄/05.09.2022
Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση:
Τμήμα Φιλοσοφίας Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τ.Θ. 1186 Τ.Κ. 45 500 Ιωάννινα
Τηλ: 265100-5862
Βιογραφικό σημείωμα
Κοινωνικά δίκτυα

O Χρήστος Γρηγορίου είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αντικείμενο της διατριβής του το πρώιμο έργο του Edmund Burke. Από εκεί προκύπτει το αρχικό του ενδιαφέρον για την αισθητική φιλοσοφία, την οποία ωστόσο έκτοτε μελετά σε όλες τις ιστορικές της εκφάνσεις, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Έχει διδάξει φιλοσοφία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Πανεπιστήμια της Πάτρας, της Κρήτης και της Αθήνας, έχει ασχοληθεί με την μετάφραση φιλοσοφικών κειμένων και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της Mediterranean Society for Enlightenment Studies (MSES), της συντακτικής επιτροπής του Public Realm και Assistant Editor του Politeia, International Interdisciplinary Philosophical Review.

Σπουδές

Ο Χρήστος Γρηγορίου είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου, Ν. Σμύρνης και αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Εκπόνησε  μεταπτυχιακές  σπουδές  στο Π.Μ.Σ. «Ελληνική Φιλοσοφία-Φιλοσοφία των Επιστημών» του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε μεταπτυχιακή εργασία με τίτλο: Από τον Burke στον Hayek, από την παράδοση στην αυθόρμητη τάξη η οποία αξιολογήθηκε με βαθμό “άριστα”. Το 1999 έγινε δεκτός στον δεύτερο κύκλο σπουδών του ίδιου Π.Μ.Σ., που οδηγεί σε διδακτορικό τίτλο και το 2006 υποστήριξε διδακτορική διατριβή με τίτλο: Από την Ιρλανδία στη μεγάλη Βρετανία, ο Edmund Burke ως επίδοξος άνθρωπος των γραμμάτων. Η διατριβή του, που είχε ως θέμα το πρώιμο έργο του Edmund Burke, αξιολογήθηκε με βαθμό “άριστα”.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα
  • Αισθητική Φιλοσοφία
  • Φιλοσοφία της τέχνης
  • Αισθητική και πολιτική θεωρία
  • Αισθητική της φύσης και του περιβάλλοντος
  • Φιλοσοφία του Διαφωτισμού
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις

Επιμελημένες μεταφράσεις (ενδεικτικά)

Edmund Burke, Περί του υψηλού και του ωραίου, εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια: Χρήστος Γρηγορίου, Εκδόσεις Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2016.

Αριστοτέλης, Περί Ποιητικής, εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια: Χρήστος Γρηγορίου, υπό δημοσίευση από τις Εκδόσεις Νήσος.

 

Άρθρα (ενδεικτικά)

Christos Grigoriou, “Rational Enthusiasms in Plato and Shaftesbury: Phaedrus against The Moralists, International Journal of Interdisciplinary Social and Community Studies, 16, 2: 145-154.

Christos Grigoriou, “The Concept of Catharsis in Aristotle’s Poetics”, Philosophical Inquiry, 42.3/4 (2018): 167-179.

Christos Grigoriou, “Pity and Sympathy: Aristotle versus Plato and Smith versus Hume”, The Journal of Scottish Philosophy 13.1 (2018): 63–78.

Χρήστος Γρηγορίου:  «Η αμφιταλάντευση μεταξύ υποκειμενισμού και αντικειμενισμού στη βρετανική αισθητική φιλοσοφία του 18ου αιώνα. Η συζήτηση που αναπτύσσουν οι Χάτσεσον, Χιούμ και Μπερκ με άξονα την προβληματική της καλαισθησίας», Δωδώνη (Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Τόμος ΛΕ’, Μέρος Τρίτο, Ιωάννινα 2008-2010: 53-78.

Προπτυχιακά μαθήματα
Μεταπτυχιακά μαθήματα
Ώρες συνεργασίας

Πέμπτη 17.00-18.00 και Παρασκευή 11.00-12.00