Χαιρετισμός Προέδρου

«Καθήκον του επαγγελματία φιλόσοφου είναι να διερευνά κριτικά τις απόψεις που μερικοί άλλοι δέχονται ως αυτονόητες. Γιατί πολλές από αυτές τις απόψεις είναι απλώς προκαταλήψεις, συχνά όμως είναι απλώς λάθη. Για να το διαπιστώσουμε αυτό χρειαζόμαστε ίσως κάποιον σαν τον επαγγελματία φιλόσοφο, που να αφιερώνει χρόνο στον κριτικό στοχασμό.»
(Karl Popper, Όλοι οι άνθρωποι είναι φιλόσοφοι)
 1. Αρχική
 2. >
 3. Τμήμα
 4. >
 5. Χαιρετισμός Προέδρου
Γκόλφω Μαγγίνη
Πρόεδρος Τμήματος
Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας
Σημαντικά αρχεία & σύνδεσμοι

Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες,

Σας καλωσορίζω στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ένα από τα τρία αμιγή Τμήματα Φιλοσοφίας της χώρας μας. Το Τμήμα Φιλοσοφίας αποτελεί οργανική μετεξέλιξη του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1984, και προήλθε από την κατάτμησή του τον Αύγουστο του 2018. Αποστολή του Τμήματος Φιλοσοφίας είναι η μελέτη και η έρευνα όλων των τομέων της φιλοσοφίας, τόσο στη συστηματική όσο και στην ιστορική του διάσταση. Παράλληλα, το Τμήμα Φιλοσοφίας προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του μια στέρεη παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια στην παιδαγωγική επιστήμη σε μια σειρά από τομείς εξειδίκευσης.

Στόχος του Τμήματος Φιλοσοφίας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του με τις γνώσεις και τη μεθοδολογία για να αντιμετωπίσουν συστηματικά και κριτικά ένα ευρύ φάσμα ειδικεύσεων στη φιλοσοφία ως ιδιαιτέρων και συνάμα αλληλοσυμπλεκόμενων πειθαρχιών, σε συνέργεια και με την παιδαγωγική επιστήμη, εντός ενός ενιαίου και συνεκτικού γνωστικού πεδίου. Στις μέρες μας ο ρόλος και η λειτουργία της φιλοσοφίας συνεχίζει να κατέχει, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης των ανθρωπιστικών σπουδών διεθνώς, αναπαλλοτρίωτη αξία για την ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου εν γένει ως του κατεξοχήν θεσμού που διαπλάθει σκεπτόμενα άτομα και ενεργούς πολίτες με κοινωνική ευαισθησία και δημοκρατική συνείδηση.

Πέρα από αυτό αξίζει να σημειωθεί η ομόφωνη διαπίστωση έγκυρων διεθνών ερευνών ότι Προγράμματα Σπουδών, όπως αυτό του Τμήματος Φιλοσοφίας του Π.Ι., που προάγουν την εναλλακτική κριτική σκέψη, την ατομική και κοινωνική εγρήγορση, την πολιτική συμμετοχή, την επιστημονική κινητικότητα σε διεθνή πλαίσια ενισχύουν την αποτελεσματικότητα στην εύρεση ικανοποιητικής επαγγελματικής απασχόλησης. Έτσι, καλείστε θερμά στα χρόνια των πανεπιστημιακών σπουδών σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες που σας προσφέρει το Πανεπιστήμιο: τα προγράμματα πανεπιστημιακών ανταλλαγών Erasmus+, τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας-ΔΑΣΤΑ, το Κέντρο Συμβουλευτικής-ΣΚΕΠΙ, τις υπηρεσίες ΑΜΕΑ, τους πολυάριθμους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τέλος, τις δομές και τις υπηρεσίες της πλούσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος. Σας καλούμε, επίσης, να μελετήσετε διεξοδικά τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος και να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του για να αποκτήσετε εμπεριστατωμένη γνώση της ιστορίας, της γενικότερης φυσιογνωμίας του καθώς και των καινούργιων ευκαιριών για επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα διαβήματα στο πλευρό σας θα βρίσκονται σταθερά οι καθηγητές/τριες-σύμβουλοι σπουδών, αλλά και καθένας/καθεμία από τους συναδέλφους και συνεργάτες που δραστηριοποιούνται εντός της ακαδημαϊκής μας μονάδας.

Τέλος θα ήταν εύλογη για μια σύντομη αναφορά στα πιθανά πεδία επαγγελματικής απασχόλησης με τη λήψη του πανεπιστημιακού πτυχίου:

 1. δημόσια και ιδιωτική μέση/δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι απόφοιτοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων,
 2. σχολές και θεσμοί συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης,
 3. εκδοτικοί οίκοι, οι βιβλιοθήκες, αρχεία, οι εξειδικευμένες ή γενικού ενδιαφέροντος εφημερίδες και περιοδικά, μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιτιστικοί οργανισμοί καθώς ιδρύματα πολιτισμού,
 4. ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα,
 5. υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης,
 6. ευρωπαϊκοί θεσμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αυτή η ενδεικτική, αλλά καθόλου εξαντλητική, απαρίθμηση καθιστά σαφείς την δυναμική και τις προοπτικές που διανοίγονται για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας στην αγορά εργασίας αλλά και, ενδεχομένως, στην περαιτέρω πορεία τους στην επιστημονική έρευνα.