Εργαστήριο Φιλοσοφικών Ερευνών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό (ΕΦΕΕΤΠ)

  1. Αρχική
  2. >
  3. Έρευνα
  4. >
  5. Εργαστήριο Φιλοσοφικών Ερευνών για...

Υπεύθυνος/Διευθυντής: Γκόλφω Μαγγίνη
Τμήμα: Φιλοσοφίας
Τομέας: Ιστορίας της Φιλοσοφίας
Email Εργαστηρίου: efeetp@uoi.gr
Ιστοσελίδα Εργαστηρίου: Ιστοσελίδα παρουσίασης
Τηλέφωνο Εργαστηρίου: 265100-5698
Θεσμοθετημένο: ΝΑΙ, ΦΕΚ μετονομασίας (αρ. φύλλου 3933/15-9-2020, τ. Β´) & ΦΕΚ ίδρυσης (Π.Δ. 107/2003, Α’ 98)

Περιγραφή και ιστορικό του εργαστηρίου

Το Εργαστήριο Φιλοσοφικών Ερευνών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό-ΕΦΕΕΤΠ) συνιστά μετονομασία του Εργαστηρίου Πλωτινικών Ερευνών» (Π.Δ. υπ’ αριθμ. 107/2003, Φ.Ε.Κ. Αρ. Φύλλου 98/29.4.2003). Βασικός στόχος του ΕΦΕΕΤΠ είναι η επιδίωξη ερευνητικών προγραμμάτων στη βάση τόσο του διεπιστημονικού του χαρακτήρα όσο και της συνέργειας της φιλοσοφίας με τις επίκαιρες προκλήσεις των καιρών μας και του τρόπου με τον οποίο οι επιστήμες σε όλες τις διακλαδώσεις τους –φυσικές επιστήμες, επιστήμες της ζωής και βιοϊατρικές επιστήμες, πληροφορική και τεχνική νοημοσύνη, μεταξύ άλλων – μετασχηματίζουν τον όψιμο νεωτερικό πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται νέα φιλοσοφικά ερωτήματα στα οποία ο επαγγελματίας» φιλόσοφος καλείται να ανταποκριθεί κινητοποιώντας την ιστορικοφιλοσοφική του σκευή αλλά και τον κριτικό αναστοχασμό και τη διάδραση με το πνεύμα και τις ανάγκες της εποχής. Το ΕΦΕΕΤΠ φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή 1500 και πλέον βιβλίων με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα. Συγκεκριμένα, το ΕΦΕΕΤΠ έγινε αποδέκτης (2016) της δωρεάς της Βιβλιοθήκης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Αθηνών με πρωτοβουλία του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και Προέδρου του Συνδέσμου επί σειρά ετών Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Ευάγγελου Μουτσόπουλου. Εντός του 2024 στο ΕΦΕΕΤΠ θα στεγαστεί η βιβλιοθήκη του αείμνηστου ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Ευθύμη Παπαδημητρίου.

Ανθρώπινο δυναμικό

ΟνοματεπώνυμοΙδιότηταEmailΤηλέφωνο
Γκόλφω ΜαγγίνηΚαθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίαςgmaggini@uoi.gr265100-5673

Γεωργία Αποστολοπούλου

Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας και Πρακτικής Φιλοσοφίας, Ιδρύτρια και Δ/ντρια του Εργαστηρίου (2003-2013)

gapostol@uoi.gr

Αθανάσιος ΣακελλαριάδηςΕπίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Φιλοσοφίας της Γλώσσαςasakel@uoi.gr26510-05665
Αντώνιος ΚαλατζήςΕπίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας kalatzis@uoi.gr26510-05650
Χρήστος ΓρηγορίουΕπίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης και Αισθητικήςchgrigoriou@uoi.gr26510-05862
Ορέστης ΠαλέρμοςΕπίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίαςsopalermos@uoi.gr26510-05685
Αλέξανδρος ΤσίγκαςΜεταδιδάκτωρ
Νικόλαος ΣαραφιανόςΔιδάκτωρsarafnik@hotmail.com
Παρασκευάς ΜπζιώταςΔιδάκτωρpmpziotas@gmail.com
Χρήστος Νεδελκόπουλος Διδάκτωρchnedelkopoulos@gmail.com
Μιχάλης ΒραζιτούληςΥποψήφιος Διδάκτωρmvrazitoulis@hotmail.com
Θεοδώρα Βότη Υποψήφια Διδάκτωρvoti.theod@gmail.com
Γεωργία Τσουδερού Υποψήφια Διδάκτωρgtsouderou@uoi.gr
Παρασκευή ΖάψαΥποψήφια Διδάκτωρvivi.zapsa@nikitec.gr
Ευδοκία ΚουτσόπετραΥποψήφια Διδάκτωρevdokiakoutsopetra@yahoo.gr
Ιωάννης ΠερπερίδηςΥποψήφιος Διδάκτωρjohnperpe@gmail.com
Κωσταντίνος ΣέρραςΥποψήφιος Διδάκτωρppp100069@uoi.gr
Νικός ΝικολέτοςΥποψήφιος Διδάκτωρ
Ιάκωβος  Γεωργούδης-ΠιταροκοίληςΥποψήφιος Διδάκτωρ
Ευάγγελος ΓραμματικόπουλοςΥποψήφιος Διδάκτωρvagrammat@yahoo.gr
Ειρήνη ΦωλίναΥποψήφια Διδάκτωρeirinifolina3@gmail.com
Μαρία ΠαππάΜέλος Διοικητικού Προσωπικού (Γραμματέας) Τομέα Ιστορίας της Φιλοσοφίας-ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικούmpappa@uoi.gr26510-05657

Σύντομη περιγραφή του Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο Φιλοσοφικών Ερευνών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό (ΕΦΕΕΤΠ) αποτελεί μετεξέλιξη και μετονομασία (2020) του Εργαστηρίου Πλωτινικών Ερευνών  το οποίο ιδρύθηκε το 2003 (Π.Δ. υπ’ αριθμ. 107/2003, Φ.Ε.Κ. Αρ. Φύλλου 98/29.4.2003), ύστερα από πρόταση της πλέον ομότιμης καθηγήτριας κας Γεωργίας Αποστολοπούλου. Η μετονομασία του ΕΦΕΕΤΠ προέκυψε τόσο από τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η μετεξέλιξη του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας σε Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και από τις σύγχρονες ερευνητικές και ευρύτερες ακαδημαϊκές επιταγές.

H μετονομασία του εργαστηρίου έλαβε χώρα ύστερα από πρόταση της καθηγήτριας Γκόλφως Μαγγίνη, διευθύντριας του Εργαστηρίου Πλωτινικών Ερευνών, με τη σύμφωνη γνώμη της ομότιμης καθηγήτριας Γ. Αποστολοπούλου, ιδρύτριας και διευθύντριας του προϋπάρχοντος εργαστηρίου, και ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φιλοσοφίας. Η μετονομασία εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Παν/μίου Ιωαννίνων στην υπ’αριθμ. 1088/16-06-2020 συνεδρία της (βλ. ΦΕΚ B’ 3933/15.09.2020). Η έρευνα γύρω από την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας αποτελεί κεντρικό άξονα της φιλοσοφικής διερώτησης του ΕΦΕΕΤΠ, τόσο στην ιστορική της όσο και στη συστηματική της διάσταση στο πλαίσιο της φιλοσοφίας των επιστημών και της φιλοσοφίας της τεχνολογίας καθώς και συναφών φιλοσοφικών κλάδων όπως η μεταφυσική, η γνωσιοθεωρία και η πρακτική φιλοσοφία. Τα συγκεκριμένα ερευνητικά αντικείμενα εκπροσωπούνται από υποχρεωτικά και κατ ́επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος ενώ συνιστούν μια από τις δύο διακριτές κατευθύνσεις του Διϊδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών» που συνεχίζει τη λειτουργία του εντός του Τμήματος Φιλοσοφίας.

Ερευνητικές δραστηριότητες

  1. Η μέριμνα για τις διδακτικές, ερευνητικές και ευρύτερα επιστημονικές-ακαδημαϊκές προτεραιότητες του Τμήματος, συγκεκριμένα των διδασκόντων, των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων του Τμήματος Φιλοσοφίας, της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων, επιστημονικών Φορέων, ερευνητικών ινστιτούτων και Οργανισμών, με ερευνητικά αντικείμενα συναφή με αυτά του ΕΦΕΕΤΠ
  2. Η διεπιστημονική συνεργασία με κάθε μορφής Εργαστήρια, Κέντρα Ερευνών, Φορείς, Δομές, Οργανισμούς και Ακαδημαϊκά Τμήματα, εφόσον οι επιστημονικοί τους στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν ή αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου.
  3. Η διοργάνωση επιστημονικών δράσεων όπως διαλέξεις, ημερίδες και διημερίδες, σεμινάρια, συμπόσια, προγράμματα διά βίου μάθησης, θερινά επιμορφωτικά σχολεία, εκδηλώσεις με διεπιστημονικό χαρακτήρα, προσκλήσεις ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων, σε συνάφεια πάντοτε με τα αντικείμενα δραστηριότητας του Εργαστηρίου.
  4. Ο σχεδιασμός, η εκπόνηση, διάχυση και εν γένει υποστήριξη καινοτόμων και πρωτότυπων ερευνητικών και επιμορφωτικών έργων με τη συνέργεια φιλοσοφικής έρευνας, επιστημών και τεχνολογικών πρακτικών. Ειδικότερα, στο επίπεδο αυτό, το ΕΦΕΕΤΠ ενθαρρύνει:
    • Την εκπόνηση μελετών, μεταπτυχιακών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, μεταδιδακτορικών ερευνών, επιστημονικών μελετών κ.ά., που εμπίπτουν στο αντι- κείμενο του ΕΦΕΕΤΠ.
    • Την έκδοση πρωτότυπων ή/και μεταφρασμένων επι- στημονικών έργων σχετικών με τα πεδία αρμοδιότητας του Εργαστηρίου και παρεμφερών θεματικών.
    • Την επιδίωξη οικονομικής ενίσχυσης από ιδιώτες, φορείς, συλλόγους, σωματεία και οργανισμούς ημεδαπής και αλλοδαπής, οι στόχοι και σκοποί των οποίων συνάδουν
      με τους επιστημονικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς προσανατολισμούς του Εργαστηρίου προσδοκώντας ικανό αριθμό πρωτοπόρων προγραμμάτων με αναγνωρισμέ- νο επιστημονικό κύρος και ευρεία επιστημονική εμβέλεια.
    • Τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία καθώς και τη συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς

Πρόσφατες και μελλοντικές επιστημονικές εκδηλώσεις

  • Το ΕΦΕΕΤΠ διοργάνωσε ομιλία και στρογγυλή τράπεζα (διαδικτυακά) με τον Καθηγητή Νικόλαο Ψαρρό (Λειψία) με θέμα «Η φύση στον Baruch Spinoza και στον G.W.F. Hegel» (Μάιος 2020).
  • Το ΕΦΕΕΤΠ διοργάνωσε ομιλία και στρογγυλή τράπεζα (διαδικτυακά) με τον επικ. Καθηγητή Γεράσιμο Κακολύρη (Αθήνα), με θέμα «Η αποδομητική ανάγνωση του Jacques Derrida» (Μἀιος 2020)
  • Το ΕΦΕΕΤΠ διοργάνωσε Ερευνητικό Εργαστήριο στις ψηφιακές σπουδές και τη φιλοσοφία του ψηφιακού σε συνεργασία με το ΠΜΣ Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και το Σεμινάριο «Ψηφιακές Σπουδές» του Τμήματος ΙΦΕ του ΕΚΠΑ (Νοέμβριος 2020)
  • Το ΕΦΕΕΤΠ διοργάνωσε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη επιστημονική ημερίδα για την Ελληνική Επανάσταση με θέμα «Επανάσταση, έθνος-κράτος και αρχαιοελληνικό ιδεώδες: φιλοσοφικές προσεγγίσεις στην Ελληνική Επανάσταση» (Δεκέμβριος 2021)
  • Το ΕΦΕΕΤΠ διοργάνωσε τη σειρά ομιλιών Αθήνα και Ιερουσαλήμ στα πλαίσια της διήμερης ερευνητικής επίσκεψης των καθηγητών Giuseppe Veltri (Αμβούργο), Yakir Paz (Ιερουσαλήμ) και Γεωργίου Σαγκριώτη (Πάτρα) με θέμα τη σχέση της ελληνική φιλοσοφίας με την εβραϊκή σκέψη (Ιούνιος 2022), αναλυτικό πρόγραμμα: https://www.uoi.gr/events/kyklos-dialexeon-i-filosofia-metaxy-athinas-kai-ieroysalim-dyo-dialexeis-kathigiti-giuseppe-veltri-ioyn-2022/
  • Το ΕΦΕΕΤΠ θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με με το μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα Ο Άρτος Ζωής και τον διευθυντή του, κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη τριήμερη ημερίδα για την μελέτη της ελληνικής μετάφρασης του έργου Μετά την Αρετή. Μελέτη ηθικής θεωρίας του Alasdair MacIntyre (Αθήνα: Άρτος Ζωής 2021) (2023)
  • Το ΕΦΕΕΠ θα πραγματοποιήσει την ημερίδα Κόσμος, τεχνική και άνθρωπος στην σκέψη των G.W.F. Hegel, Martin Heidegger και Gerhard Krüger με ομιλητές την κ. Γκόλφω Μαγγίνη (Ιωάννινα), τον κ. Αντώνιο Καλατζή (Ιωάννινα) και τον κ. Αλέξανδρο Δασκαλάκη (Πάτρα) (2023)

Ερευνητικές συνέργειες

  • Έχει υποβληθεί πρόταση, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ (καθ. Μ. Πατηνιώτης) και το International Network on Digital Labor (INDL) για επιστημονική ημερίδα ή διημερίδα με θέμα τις θεωρητικές προκείμενες της ψηφιακής εργασίας (digital labour): Back to the future of labor? Interdisciplinary Perspectives on Digital Labor, Αθήνα και Ιωάννινα, Άνοιξη 2022
  • Έχει υποβληθεί πρόταση, σε συνεργασία με το Collaborative Research Centre Episteme in Motion και την καθηγήτρια Prof. Anne Eusterschulte του τμήματος φιλοσοφίας του Freie Universität Berlin, για την χρηματοδότηση μιας σειράς εκδηλώσεων, ακαδημαϊκών ανταλλαγών και δημοσιεύσεων για την φιλοσοφία της τεχνολογίας και του πολιτισμού του Γερμανού φιλοσόφου Hans Blumenberg

Εργαστηριακή υποδομή

Το ΕΦΕΕΤΠ διαθέτει έναν αυτοτελή χώρο με δύο (2) Η/Υ υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας για τις ανάγκες των ερευνητών που φιλοξενεί και που εργάζονται σε αυτό.

Το ΕΦΕΕΤΠ φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή 1000 και πλέον βιβλίων με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα. Συγκεκριμένα, το ΕΠΕ έγινε αποδέκτης (2015) της δωρεάς της Βιβλιοθήκης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Αθηνών με πρωτοβουλία του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και Προέδρου του Συνδέσμου επί σειρά ετών Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Ευάγγελου Μουτσόπουλου. Η εν λόγω Βιβλιοθήκη προέκυψε από δωρεά της «Ελληνογαλλικής Ένωσης Αθηνών» (2016), η οποία περιλαμβάνει πολύτιμα τεκμήρια και έντυπο υλικό υπό μορφή σπάνιων εκδόσεων και περιοδικών για τον νεότερο και τον σύγχρονο ευρω- παϊκό πολιτισμό σε όλες τις πτυχές του (επιστήμες και τεχνολογία, φιλοσοφία και επιστήμες του πνεύματος, ιστορία και πολιτική, λογοτεχνία και καλές τέχνες).

Υπηρεσίες σε τρίτους

Mε την ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν τη φιλοσοφία των επιστημών, της τεχνολογίας και του πολιτισμού εκπονούνται ειδικές μονογραφίες, συλλογικοί τόμοι και επιστημονικά άρθρα με περιεχόμενο τα προβλήματα και τις προκλήσεις της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλα τα πεδία του πολιτισμού και της φύσης τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, προσφέροντας έτσι την αναγκαία υποδομή και την ενδεχόμενη χρηματοδότηση για την προώθηση των μεταπτυχιακών σπουδών του Tομέα Ιστορίας της Φιλοσοφίας.

Δωρεές από τρίτους

Το ΕΦΕΕΤΠ φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή 1000 και πλέον βιβλίων με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα. Συγκεκριμένα, το ΕΠΕ έγινε αποδέκτης (2015) της δωρεάς της Βιβλιοθήκης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Αθηνών με πρωτοβουλία του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και Προέδρου του Συνδέσμου επί σειρά ετών Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Ευάγγελου Μουτσόπουλου. Η εν λόγω Βιβλιοθήκη προέκυψε από δωρεά της «Ελληνογαλλικής Ένωσης Αθηνών» (2016), η οποία περιλαμβάνει πολύτιμα τεκμήρια και έντυπο υλικό υπό μορφή σπάνιων εκδόσεων και περιοδικών για τον νεότερο και τον σύγχρονο ευρω- παϊκό πολιτισμό σε όλες τις πτυχές του (επιστήμες και τεχνολογία, φιλοσοφία και επιστήμες του πνεύματος, ιστορία και πολιτική, λογοτεχνία και καλές τέχνες).

Τέλος, εντός του 2022, θα περιέλθει στο ΕΦΕΕΤΠ εν είδει δωρεάς η βιβλιοθήκη του αείμνηστου ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας Ευθύμη Παπαδημητρίου.

Ερευνητικά έργα

Έχει υποβληθεί πρόταση διεξαγωγής έρευνας μικρής κλίμακας σε μορφή webinars με έκδοση e-book γύρω από τη διαγενεακή ηθική και δικαιοσύνη σε συνθήκες πανδημίας Covid-19 (Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση & Ίδρυμα Ωνάση).

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις

  1. Αντώνιος Καλατζής, Πλήρωμα. Λογική, Θεός και Άνθρωπος στη Φιλοσοφία του G.W.F. Hegel, Αθήνα: Νήσος 2022, 200 σελ.
  2. Αντώνιος Καλατζής, Explikation und Immanenz. Das dreifache Argument der »Wissenschaft der Logik«, σε: επιστημονική σειρά Hegel-Jahrbuch, Βερολίνο και Βοστόνη: De Gruyter (υπό έκδοση), 640 σελ.
  3. Αντώνιος Καλατζής (επιμ.),Into Life.Franz Rosenzweig on Knowledge Aesthetics and Politics (= Supplements to The Journal of Jewish Thought and Philosophy, τομ. 31), Λάιντεν: Brill Academic Publishers 2021, 400 σελ., μαζί με τον Enrico Lucca
  4. Αντώνιος Καλατζής (επιμ.), ‘From Ionia to Jena. Franz Rosenzweig and the History of Philosophy, Βερολίνο: Neofelis Verlag, 200 σελ., μαζί με την Anne Eusterschulte, (υπό έκδοση)
  5. Γκόλφω Μαγγίνη (επιμέλεια και εισαγωγή), Φιλοσοφία του ψηφιακού: Μια εισαγωγή, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο-Αθήνα, χειμώνας 2020-2021, 467 σελ. [κείμενα των: Pierre Levy, Rafael Capurro, Albert Borgmann, J. Kallinikos, Michael R. Heim, Iain Grant, Andrew Feenberg, Katherine N. Hayles, Luciano Floridi, Stéphane Vial, Plant Sadie, Don Ihde, Hubert L. Dreyfus, Langdon Winner, Byung-Chul Han, Αλέξανδρου Κιουπκιολή και Mανώλη Πατηνιώτη] (υπό έκδοση).
  6. Jan Patočka, O Πλάτωνας και η Ευρώπη, μετάφραση από τα τσέχικα: Κατερίνα Πορφυρογένη, επιστημονική επιμέλεια-εισαγωγή: Γκ. Μαγγίνη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο-Αθήνα, χειμώνας 2020-2021 (υπό έκδοση).
  7. Γκ. Μαγγίνη, Κ. Πέτσιος, Αθ. Σακελλαριάδης (επιμ.), Επιστήμη, κοινωνία, οικοφιλοσοφία: Αφιερωματικός τόμος στη μνήμη του Ευθύμη Παπαδημητρίου, Δωδώνη. Επετηρίδα Τμήματος Φιλοσοφίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 39 (2018-2019), εκδόσεις Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2020.
  8. Αθανάσιος Σακελλαριάδης, «Ψυχής πείρατα». Στα μονοπάτια της συνείδησης, Αθήνα: Gutenberg, 2020.
  9. Γκόλφω Μαγγίνη & Δημήτρης Αρβανιτάκης (επιμ.), Επανάσταση, έθνος-κράτος και αρχαιοελληνικό ιδεώδες: Φιλοσοφικές προσεγγίσεις στην Ελληνική Επανάσταση, Αθήνα-Ιωάννινα: Εργαστηρίου Φιλοσοφικών Ερευνών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό (ΕΦΕΕΤΠ) Παν/μίου Ιωαννίνων & Μουσείου Μπενάκη 2023
  10. Γκόλφω Μαγγίνη & Νίκος Ψαρρός (επιμ.), Μεγάλες επέτειοι, συλλογική μνήμη και εθνική ταυτότητα: το 1821 με τη φιλοσοφική ματιά του σήμερα, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2023

Διδακτορική έρευνα (περατωμένη)

  • Νικόλαος Σαραφιανός «Η συνεισφορά του S. Cavell στη φιλοσοφική θεμελίωση του αμερικανικού κινηματογράφου και οι ευρωπαϊκές προεκτάσεις». Υποστ. 10/4/2019, επιβλέπων Αθανάσιος Σακελλαριάδης
  • Χρήστος Νεδελκόπουλος «Φιλοσοφικές όψεις της ποιητικής της BEAT γενιάς». Υποστ. 10/ 2020, επιβλέπων Θ. Σακελλαριάδης
  • Παρασκευάς Μπζιώτας, «Φιλοσοφικές προϋποθέσεις του θρησκευτικού φαινομένου στη φιλοσοφία του L. Wittgenstein». Υποστ. 3/2021, επιβλέπων Αθανάσιος Σακελλαριάδης

Διδακτορική έρευνα (υπό εκπόνηση)

  • Παρασκευή Ζάψα, Η υψηλή τεχνολογία ως βασική παράμετρος διαμόρφωσης της όψιμης νεωτερικής συνθήκης: μια θεώρηση υπό το πρίσμα της φαινομενολογίας της τεχνικής, επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Ιωάννης Περπερίδης, «Η εναλλακτική νεωτερικότητα, ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας και τα όρια της τεχνικής ορθολογικότητας σε συνθήκες σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών: Η κριτική θεωρία της τεχνολογίας του Andrew Feenberg, επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Ευδοκία Κουτσόπετρα, «Η φιλοσοφική σημασία της θρησκείας στο έργο του Miguel de Unamuno και του Henri Bergson, επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Κωνσταντίνος Σέρρας, Τα θεμέλια και το περιεχόμενο της ηθικής και της θρησκείας κατά τον Αριστοτέλη και τον Henri Bergson, επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Ευάγγελος Γραμματικόπουλος, Η ερμηνευτική πρόσληψη της πρακτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη από τον Martin Heidegger και την Hannah Arendt: Σχεδίασμα μιας σύγχρονης οντολογίας του ηθικού και του πολιτικού υπό το πρίσμα της τεχνολογικής ηθικής και της βιοπολιτικής, επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Μιχάλης Βραζιτούλης διδακτορική διατριβή αναφορικά με θέματα φιλοσοφίας της γλώσσας, οντολογίας και μεταφυσικής, επιβλέπων: Αθανάσιος Σακελλαριάδης
  • Θεοδώρα Βότη, Η Καθολική Γραμματική του Noam Chomsky:  Ερμηνευτικές προσεγγίσεις και κριτική στο πεδίο της αναλυτικής φιλοσοφίας, επιβλέπων Αθανάσιος Σακελλαριάδης
  • Γεωργία Τσουδερού Το γλωσσικό φαινόμενο της μεταφοράς στη Γνωσιακή Επιστήμη, επιβλέπων: Αθανάσιος Σακελλαριάδης
  • Νϊκος Νικολέτος, Τεχνική και Χρόνος στη φιλοσοφία της τεχνολογίας του Bernard Steigler: Οντολογικές προεκτάσεις και ψηφιακές εφαρμογές, επιβλεπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Ειρήνη Φωλίνα, Το μοντέλο της φροντίδας (care) και οι δικαιοπολιτικές της διαστάσεις: καταβολές, κριτικές αναμετρήσεις και πεδία εφαρμογής, επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Ιάκωβος Γεωργούδης-Πιταροκοίλης , Πρόσωπο και νέες ψηφιακές τεχνολογίες, επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη

Μεταδιδακτορική έρευνα (υπό εκπόνηση)

  • Δρ. δρ. Αλέξανδρος Τσίγκας,  «On the Various Significations (Connotations, Meanings) of the In-Between / Περί των διαφόρων σημασιών του in-between»,  επιβλεπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη

Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες (ενδεικτικά)

που εντάσσονται στο ερευνητικό πεδίο του Εργαστηρίου και εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών:

  • Τριάντη Βάσω,  «Η παιδεία στην εποχή του μηδενισμού: από τον Nietzsche στον Foucault» (δημόσια υποστήριξη: 29/6/2018), επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Τάτση, Χριστιάνα.: «Οι αντιλήψεις για το ωραίο και την τέχνη στην αισθητική θεωρία του Αλέξανδρου Νεχαμά» (δημόσια υποστήριξη: 28/6/2018), επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη
  • Φωλίνα Ειρήνη, «Η ηθική της ευθύνης στον Hans Jonas και οι σύγχρονες προσλήψεις της στα πεδία της βιοηθικής, της διαγενεακής ηθικής και της ηθικής της ευπάθειας» (δημόσια υποστήριξη: Νοέμβριος 2021), επιβλέπουσα: Γκόλφω Μαγγίνη