Μοιραστείτε το:

Δια Ζώσης σεμινάριο για την Ανοικτή Επιστήμη

Ετικέτες:

Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας,

  • Τι είναι η Ανοικτή Επιστήμη;
  • Ποιες αλλαγές φέρνει στον τρόπο που διεξάγεται η επιστημονική έρευνα;
  • Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ερευνητές -αλλά και οι πολίτες γενικότερα- για να εφαρμόζουν την Ανοικτή Επιστήμη υπεύθυνα;
  • Πώς υποστηρίζεται η Ανοικτή Επιστήμη από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ);
  • Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη;

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα απαντήσει ο Δρ Παναγιώτης Κάβουρας στο διά ζώσης σεμινάριο για την Ανοικτή Επιστήμη με δυνατότητα απόκτησης βεβαίωσης παρακολούθησης.
************************************

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης φιλοξενεί το σεμινάριο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ/HEAL-Link) στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης σε δύο εναλλακτικές ημερομηνίες και ώρες για τη διευκόλυνση όσο περισσότερων ενδιαφερομένων.
26 Μαρτίου 2025 από τις 17:00 έως τις 20:00
27 Μαρτίου 2025 από τις 10:00 έως τις 13:00
Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα!

************************************
Ο ΣΕΑΒ με τη στήριξη όλων των Μελών του στοχεύει να ενημερώσει την ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα για την Ανοικτή Επιστήμη, για το πώς μπορεί η Ανοικτή Επιστήμη να εφαρμοστεί με υπευθυνότητα και για την Ακεραιότητα της Έρευνας (Research Integrity).

Με βάση το σημερινό στάδιο ανάπτυξης τόσο της Ανοικτής Επιστήμης όσο και της Ακεραιότητας της Έρευνας, έχει αποκρυσταλλωθεί η άποψη ότι τα δύο αυτά πεδία έχουν συμβιωτική σχέση. Αφενός, αναγνωρίζεται ότι η ελεύθερη διάθεση ερευνητικών δεδομένων (Open Data) και δημοσιεύσεων (Open Access) μπορεί να αυξήσει την αξιοπιστία της έρευνας. Αφετέρου, αναγνωρίζεται ότι συγκεκριμένες καλές πρακτικές, που έχουν αναπτυχθεί για αποφυγή συγκεκριμένων εσφαλμένων ερευνητικών πρακτικών, έχουν διευρύνει το «οπλοστάσιο» της Ανοικτής Επιστήμη

Το σεμινάριο απευθύνεται πρωτίστως:

  • σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που παράγουν, συμμετέχουν και υποστηρίζουν το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου μας, όπως είναι τα μέλη ΔΕΠ, το εργαστηριακό/ερευνητικό Προσωπικό, οι μεταδιδάκτορες, οι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες.
  • στο διοικητικό προσωπικό, που υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα το ερευνητικό έργο ή και παράγει/διαχειρίζεται δημόσια δεδομένα. Ο ΣΕΑΒ ιδιαίτερα παροτρύνει το Προσωπικό των Βιβλιοθηκών και των Μονάδων Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) να το παρακολουθήσουν.

Το σεμινάριο θα αναπτυχθεί με το παρακάτω σκεπτικό:

  • Στην πρώτη ενότητα του σεμιναρίου θα σταχυολογήσουμε το ευρύ φάσμα αρχών, πλεονεκτημάτων και πρακτικών της Ανοικτής Επιστήμης, τις οποίες θα συνδέσουμε με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΕΑΒ.
  • Στη δεύτερη ενότητα θα περιγράψουμε τις προσπάθειες της ερευνητικής κοινότητας να δημιουργήσει, να κωδικοποιήσει και να προσφέρει στους ερευνητές μία συλλογή καλών πρακτικών που δημιουργούν τις συνθήκες για μεγιστοποίηση παραγωγής αξιόπιστης έρευνας. Η ενότητα αυτή ουσιαστικά εισαγάγει στο πεδίο της Ακεραιότητας της Έρευνας, που τείνει να θεσμοθετηθεί ως ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πεδίο. Επίσης, θα αναφερθούμε, ακροθιγώς, σε σύγχρονες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την Ανοικτή Επιστήμη και προσφέρουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από την ερευνήτρια/τον ερευνητή όσο και από Πανεπιστήμια σε ιδρυματικό επίπεδο.
  • Το σεμινάριο θα κλείσει με συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά μας να συμμετέχετε και φυσικά να συνεχίσουμε να συζητάμε, να ενημερωνόμαστε και να εφαρμόζουμε Ανοικτή Επιστήμη με ακεραιότητα και διαφάνεια.

Πληροφορίες/Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη: Ιωάννα Ζορμπά (izorba@uoi.gr)

Πληροφορίες ανακοίνωσης
Σχετικός σύνδεσμος:
Σημαντική ημερομηνία:
Συνημμένα αρχεία: